Glazen potten in laboratorium

Joint venture VITO

22-03-2019
22-03-2019

Op 22 maart 2019 zag Servaco Product Testing het licht, een joint venture tussen VITO en de Normec Servaco. Het nieuwe bedrijf wil zich richten op de opkomende markt van de productemissietests. De tests analyseren de impact van allerhande (consumenten)producten en materialen op de luchtkwaliteit binnenshuis. De integratie van deze business in een bestaand bedrijf is een schoolvoorbeeld van hoe VITO met technologische innovatie de slagkracht van het Vlaamse bedrijf versterkt, ook met het oog op buitenlandse activiteiten.

Servaco Product Testing van start met VITO-technologie
VITO voert al jaren onderzoek naar productemissies van zogenaamde VOC’s of vluchtige organische componenten. Dit zijn schadelijke stoffen die kunnen vrijkomen uit allerhande producten en materialen, gaande van huishoudelijke apparatuur over bouw- en interieurmaterialen tot meubels en zelfs geurkaarsen. Producenten moeten daarom voldoen aan nationale en Europese richtwaarden voor VOC’s. Daarnaast bestaan er ook tal van productlabels die eisen dat de emissies onder bepaalde grenswaarden blijven. Dankzij het uitbouwen van een volledige dienstverlening zag VITO haar klantenportfolio voor producttesting de laatste jaren sterk uitbreiden. VITO ontwikkelde immers niet alleen de meest adequate meetmethodologie, ze helpt klanten ook bij de compliance – het nakomen van wetgeving en andere regels – in andere landen. “Als een bedrijf wil weten hoe groot de emissie is van een welbepaalde gevaarlijke stof, dan wil het ook graag weten of het daarmee voldoet aan de regelgeving in de landen waarnaar het exporteert, en de productlabels die daar bestaan”, zegt Marc Lor.

Nieuwe joint venture
Door het succes van de commerciële en industriële focus van deze activiteiten sloot ze de laatste tijd echter steeds minder aan bij het DNA van VITO. Daarom werd beslist de expertise en knowhow af te stoten en onder te brengen in een joint venture met een bestaand privébedrijf. Met de Servaco Groep, die afdelingen heeft in Hasselt, Puurs, Wetteren en Wevelgem, vond VITO een uitgelezen industriële partner. Op 22 maart 2019 zag het nieuwe bedrijf Servaco Product Testing het licht. “Dit is een mooi voorbeeld van hoe we bij VITO met technologische innovatie de Vlaamse economie ondersteunen”, zegt Bart Swaelens, hoofd van de dienst Tech Transfer en Venture Development. “Door de maturiteit en het routinekarakter van onze testingactiviteiten was de tijd rijp om ze om te vormen tot een zelfstandige onderneming. Het voordeel van Normec Servaco is dat de analyse van productemissies zeer nauw aansluit bij de eigen activiteiten van het bedrijf.”

Lees het hele persbericht

Servaco Product Testing handelt onder de naam Normec Product Testing. 

Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu

Zoek op de website